פיתוח מנהלי הסניפים כמנוע צמיחה לעסק

ההתבוננות הכללית בישראל על תפקידם של מנהלי הסניפים בחנויות וברשתות המזון הקמעונאיות השתנתה בשנים האחרונות, בניגוד לתחומים מקצועים רבים לא התפתחה בקצב המשכיל הצפוי. הדבר אשר גרם לכך הוא השינוי של העשור האחרון בשוק המזון הקמעונאי וכתוצאה מהתרחבות מטאורית של נקודות המכירה ושטחי המסחר של רשתות המזון הפרטיות מול השוק המאורגן, וכיום נמצא ספק אדיר מי הם באמת הרשתות המאורגנות? על סמך אילו פרמטרים מגדירים אותם ? האם על פי נתחי השוק הגלובלי? האם על סמך כמות הסניפים? או על פי אופי הארגון? חווינו בשנה האחרונה שרשת ״מאורגנת״ שהייתה בעשור הקודם מובילת השוק במחזורים ובכמות סניפים הגיעה לשלב הגסיסה ועל פי הנתונים והחשיפה מסתבר שהיא לא הייתה מאורגנת נכון בשנים האחרונות בהתאם לציפיות השוק. לפני יותר מעשור נפרדנו מעוד רשת ״מאורגנת״ שגססה ונעלמה משוק המזון הישראלי. ההתייחסות שלי במאמר זה אינו על התנהלות הרשתות אלא על הגדרתו ומעמדו של מנהל הסניף בחנויות מזון קמעונאיות.

בעבר רשתות המזון המאורגנות ניהלו אקדמיה לקמעונאות עם הגדרות תפקיד ברורות, תנאי קבלה ומסלול הדרכה והכשרה מקצועית המשלבת פרקטיקה אשר פרוסה על תקופת לימוד של ארבעה עד שישה חודשי לימוד והדרכה. הרשתות השקיעו משאבים עצומים בבניית מודל ניהולי מותאם לדרישות הארגון והשוק ולהכינו לתפקוד מקצועי והכשרה בניהול רב תחומי, החל מלימוד תפקידי צוות העובדים, לניהול מלאי ורכש, ניהול כוח אדם, שיווק, כספים ושירות. עם זאת בוגר המסלול אינו קיבל לידיו את מפתחות הסניף למרות ההכשרה הארוכה התקיים מסלול לעיתים של שנים מתפקיד של סגן מנהל סניף ועד למנהל סניף.

יש כיום בעלי רשתות קמעונאיות ומנהלים בתחום שרואים בתהליכים מסוג זה בזבוז עצום והשקעה בעובד לתקופה ארוכה שאינה שווה את ההשקעה ומעדיפים לקלוט מנהל מנוסה "מוצר מוגמר" והקריטריון לתפקיד וההגדרות לעיתים מוגדרים בכתב אך אינם מתקיימים בפועל במלואם. בהיבט הסטטיסטי ברשתות מאורגנות אשר השקיעו מסגרת הדרכה ומסלול ארוך טווח לבניית המנהל אשר מתייחסת להתאקלמות ונאמנות לארגון לאורך שנים שתחזיר את ההשקעה וההצלחה בבחירת כישורי הניהול המיועדים עומדים על פחות מ 35% הצלחה אך אחוז המנהלים שעבר את תקופת ההתאקלמות ושרד בארגון לתקופה מעל 36 חודשי עבודה היא גבוה מהממוצע ורמת הניהול וההבנה הרב תחומית היא רבה יותר.
אכן מצב ותנאי השוק בימים אלו שונים משנים עברו שחיקת הרווחיות כתוצאה מדינמיות, תחרות שוק קשה ובלתי צפויה ושינויים בדפוסי פתיחת שטחי המסחר הכוללים החלפות בין מפעילים מסחריים לעיתים אינה מאפשרת את לקיחת הסיכון והשקעת הזמן והכספים הדרושים להשקיע בבחירת המנהלים ובהכשרתם.

בעלים של רשת מזון קמעונית גדולה בעבר אמר לי ״תסתכל על השוק המאורגן מגדל פרופסורים לשבת במשרד כל היום ואצלי עובדים סוחרים אנשי שוק שלא יודעים מה זאת אקדמיה ולא משרד ובזכותם נהייתי אמפריה כלכלית״
ההתייחסות שנויה במחלוקת ישנם שני צדדים לאימרה הזו אכן מנהל סניף אמור להיות בעל זיקה מסחרית ושיווקית, אך בשוק דינמי וטכנולוגי שאנו חיים בו חייב להיות משכיל בתחומו ולהיות מנהל רב תחומי ובעל יכולת להיות לתפקד כגלגל שיניים דינמי במכלול המכונה שהיא למעשה הארגון ושיגרום למערכת הכללית לפעול טוב יותר, חלק יותר וביעלות רבה ולא עוד בורג במכלול שתפקידו רק להחזיק או לחזק ובעל תכונה סטטית.

 


מי הוא המנהל הקמעונאי?
לעיתים נשמעים הקולות ברקע שכל אחד עם זיקה לניהול יכול להיות מנהל קמעונאי, אבל מסתבר שלא. מנהל קמעונאי ברשת מזון הוא אחד מהתפקידים המבוקשים בעולם ונחשבים למנהלים הדינמיים ביותר מכל תחומי הקמעונאות ואם בכלל, המעסיק הגדול ביותר בארה״ב לשנת 2015 הייתה חברת וול מארט עם יותר מ2 מיליון עובדים ותפקידי הניהול ברשת ובכלל השוק הם עצומים, מנהל סניף קמעונאי אמון, אחראי ומתחזק עסק בהיקפים של 15-200 מיליון ש״ח בשנה שאלו הן מחזורים של חברות קטנות עד ענקיות וההתייחסות היא לסניף אחד ולא לרשת, בחברות שמגלגלות עשרות מיליונים בשנה יש היררכיה של מנכ"ל, סמנכ"ל, מנהלי חטיבות, מנהלי מכירות וכיו׳ לתפקיד המנכ"ל ישנה משמעות עצומה מול משמעות מנהל סניף, אומנם מנהל סניף נמצא בדרג ניהול הביניים וקבלת ההחלטות הינם בכפוף לממונים ושונה מקבלת החלטות מנכ"ל אך התחומים הרבים שהוא אמור להיות בעל ידע מעמיק, שליטה ותפעול הם עצומים, רמת העירנות והדינמיות לסביבה העסקית היא חלק אינטגרלי משגרת יומו של המנהל הקמעונאי.

מנהלי הסניפים שחיו ונשמו קמעונאות ופיתחו אהבה לתחום וחלקם אף אובססיה מקצועית צמחו והתפתחו למנהלים בכירים ובעלי תפקידי רוחביים במשק ואף ישנם שהפכו ליזמים ופתחו חנות או רשת מזון באופן עצמאי, חלק רב עבר לתחומים שונים אך רמת ההשקעה בתפקיד כיום בישראל היא נמוכה והכוונה להשקעה היא לא במובן שכר העבודה ( ממוצע שכר מנהלי סניפי רשתות מזון נמצא ביחס גבוה לשכר הממוצע בישראל) אלא ברמת ההשקעה במשאב האנושי ובהדרכות ומתן כלים לשיפור רמת הניהול והביצועים ברצפת המכירה.

מנהל סניף כפי שציינתי הוא מנהל רב תחומי שעוסק בתפעול, רכש וניהול מלאי, שיווק, כוח אדם, כספים, שירות ותכנון.
המנהל הקמעונאי חייב להתמקצע בכל התחומים על מנת להביא תוצאות ולדאוג לרווחיות הסניף הכשרה ורווחת העובד, ניהול קשר תקין עם הספקים השונים ולפני הכל לחוויית הקניה של הלקוח, הדרישות והציפיות ממנו גבוהות אך מעמדו קיבל תפנית שונה משנים עברו והסיבה העיקרית לכך שמנהלים מתחומים שונים וללא ניסיון בשוק הקמעונאי השתלבו בשוק זה הגיע מסיבות של היצע וביקוש או מחיפוש משאבי ניהול זולים יותר. אע"פ שרבים השתלבו בשוק זה וחלקם הפתיעו לטובה ביצירת חדשנות ומתן זווית ראיה שונות מאותם מנהלים שגדלו לקמעונאות והפכו למקובעים בנורמות עבודה ישנות.

למרות קצב השוק והדינמיות שטמונה בו, המרוץ אחרי הזמן על מנת להספיק לבצע שינויים, התחדשות, לעמוד בלוחות זמנים לפתיחת נקודות מכירה נוספות הרשתות בשוק הפרטי הקטן עד הגדול אינם משקיעים בתוכניות הדרכה והעשרה קדם ניהוליות, לעיתים משקיעים אף יותר בעובדי שירות מקצועי יותר מהמנהל הספק ויוצאים מהנחה שניהול עבודה ברצפת המכירה, עמידה בנהלי עבודה וביצוע משימות שוטפות הן אלו התכונות המגדירות מנהל סניף קמעונאי ומחשבה זו הינה שגויה בהחלט ולצורך ביצוע משימות אלו ניתן למנות עובד בעל הבנה בסיסית עם כישורי ניהול ומשמעת ולחסוך את פונקציית מנהל הסניף הקמעונאי.

למרות שמבחן התוצאה בשוק הישראלי מציג שבשנים האחרונות שהתפתחות השוק הגיע לאו דווקא מטיפוח והכשרות מנהלי הסניפים אין זה אומר שחברה קמעונאית שרוצה לצעוד קדימה עם הטכנולוגיה, התחרות ושחיקת הריווחיות תוכל להתקיים ולהתפתח ללא הכשרות מקצועיות, מנהל מקצועי משכיל לתכנן את הוצאות כוח האדם הדרוש, ניהול מלאי תקין ומניעת פחת גלוי וסמוי ומתן פתרונות יעלים ונכונים לצוות העובדים וללקוחות ועם זאת העברת מסרים לצורך שיפור וניהול תקין למטה החברה. ולכן פיתוח מנהלים בתחומים הרלוונטיים וכפי שנהוג ברוב מדינות העולם על ערך ויוקרת התפקיד הכוללת קריטריונים ברורים לתפקוד והכשרות עשירות באופן רציף, גם לשוק הישראלי לא תהיה ברירה וחברות קמעונאיות ישקיעו יותר בתפקיד כי הצרכן כיום משכיל יותר ומודע שאין גבול להוזלת מחירים ומבצעים שונים למרות הבלטת התקשורת על יוקר המחיה והשוואתנו בצורה לא מושכלת למחירים במדינות שונות בעולם את הצרכן כיום מעניין אווירה וחוויית הקניה, השירות וניקיון נקודת המכירה ואף מסתבר שגם מוכן לשלם יותר עבור זה ולאורך זמן כולם נלחמים על כיסו של הצרכן והגדולה הינה להילחם על נאמנות הצרכן באמצעות ניהול נכון, תקין ומקצועי.

שתפו: